Meel Bloem
Tarwe - volkorenmeel
Bevat nog alles van de gemalen tarwekorrel.Vers gemalen graan, gemalen door molenstenen. Zeer voedzaam en vezelrijk. Geschikt voor broodbakken. Met behoud van smaak en geur. Onze tarwe is geselecteerd op eigenschappen voor broodbakken.
Tarwebloem is te gebruiken voor brood, koek, cake, en voor algemeen keukengebruik, zoals het binden van sauzen. Tarwebloem is gebuilde volkoren tarwemeel. Een buil is een zak om een stok. Het volkoren tarwemeel gaat in de zak. Door nu met de stok te schudden gaat het fijne meel door de zak heen. Dat noemde men dan gebuild meel of bloem. Tegenwoordig gebruiken we een zeskante zeeftrommel om het meel builen.
Spelt is een oud tarweras dat weer opnieuw in de belangstelling staat. Door de veredeling van graan is hij uit de mode geraakt. Spelt heeft een eigen smaak en geur en bevat weinig eiwitten, gluten. Het bakt hierdoor minder hoog dan tarwe. Speltmeel is geschikt voor een glutenarm dieet. Niet voor 100% glutenvrij dieet. Ons speltmeel is gemalen spelt, dat geen verdere behandelingen meer heeft gehad en nog alles van de volle korrel bevat.
Boekweitmeel is gemalen gepelde boekweit. Vroeger maalden we de boekweit als gehele korrel. Je kreeg dan het dopje aan stukjes gemalen en de gemalen boekweit. Door het te zeven had je dan boekweitmeel en gebroken dopjes. Het meel was dan grauwgrijs van kleur, met zwarte stipjes van de dopjes. Tegenwoordig krijgen we de boekweit gepeld aan, door een stoombehandeling is het dopje verwijderd , deze malen we fijn en ons meel is blanker van kleur zonder stipjes.Het meel is hierdoor zuiver geworden. De smaak heeft het wel behouden. Door schaarste van boekweit op de wereldmarkt is de prijs van boekweit behoorlijk gestegen.Zelfs de dopjes zijn in prijs gestegen, ze worden voor oa. kussenvulling gebruikt. Boekweitmeel wordt gebruikt voor pannenkoekenmeel,slagmeel, balkenbrij en andere streekgerechten.
Gemalen maiskorrels tot meel. Ons maismeel is puur gemalen mais , zonder verdere toevoeging of bewerkingen. Te gebruiken als toevoeging aan meelsoorten.(bv 10% van het meel) Voor maisbrood hebben we maisbroodmix in ons pakket. We zijn nog op zoek naar recepten voor maisbloem of maismeel. Heeft u wat en wilt u ons hierbij helpen ,dan horen we het graag.
Roggemeel is gemalen rogge. De volle korrel is gemalen door de molenstenen tot meel. Hierna verder niet meer bewerkt. Kan gebruikt worden voor broodmeel of keukengebruik.
Recept voor roggebrood ;
Nodig ;100 gram roggemeel , 200 gram gebroken tarwe ,400 gram gebroken rogge , 350 cc water ,
100 gram rietsuiker of stroop , iets zout , eventueel rozijnen.
Bereiding ;Alles door elkaar mengen. Deeg minstens 5 uur laten rusten. Bakvorm invetten en
tarwezemelen aan de buitenkant doen. Bakvorm vullen met het deeg en aandrukken. Is de bakvorm te klein ,dan 2 bakvormen gebruiken. Het deeg zal niet hoog gaan rijzen . Afdekken met aluminiumfolie .
2 uur bakken in een oven van 130 C.
Dit is een nieuw recept. Heeft u een goed resultaat ? Laat het ons weten via info@molendehoop.nl
Mengsel van 50% speltvolkoren en 50% speltbloem.
Zeeuws bloem is goed voor koekjes. Bakt vloeiend op de bakplaat. Bevat minder tarwegluten dan broodtarwe.
Roggebloem is gezeefd uit gemalen volkoren rogge. Fijne structuur.
testmeel artikel voor het testen van bestellingen
Molen De Hoop v0.0.28 • build 20221224